Best-of-breed met cloudapplicaties: het winnende scenario?

Het zal u vast niet zijn ontgaan: alle nieuwe software bevindt zich in de cloud. Bij softwarebedrijven wordt er aanzienlijk meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van cloud software, dan in de traditionele ‘on-premises’ software die bij u op kantoor (of bij een hostingpartij) speciaal voor u wordt geïnstalleerd en geüpdatet. Die trend is een paar jaar geleden ingezet en gaat ook niet meer veranderen. Als je in deze tijd als softwarebedrijf geen oplossingen in de cloud aanbiedt, weet je bijna zeker dat je dagen geteld zijn. Bedrijven moeten bij het aanschaffen van nieuwe software een fundamentele keuze maken: wil ik per se naar de cloud (daar zit de innovatie), wil ik per se niet naar de cloud (het voelt beter als ik de data in eigen beheer heb), of sta ik open voor een mengvorm (de best passende software verdient de voorkeur, onafhankelijk van de fysieke locatie van de software).

De invloed van de cloud op best-of-breed

Naast ‘cloud’ of ‘on-premises’ staan bedrijven voor nog een andere keuze: moet ik investeren in één totaaloplossing of kan ik de totale oplossing beter opbouwen uit meerdere ‘best-of-breed’ applicaties? Alhoewel beide scenario’s niet direct met cloud software te maken lijken te hebben (tien jaar geleden werd deze discussie ook al gevoerd), heeft de opkomst en acceptatie van de cloud er wel voor gezorgd dat de voordelen van ‘best-of-breed’ steeds verder worden benadrukt. Bij het ontwerpen van cloud software heeft de integratie met andere cloudapplicaties altijd centraal gestaan. Cloudapplicaties zijn gemaakt om aan elkaar te koppelen en de technieken om dat te doen zijn de afgelopen jaren steeds uitgebreider, betrouwbaarder en betaalbaarder geworden. Commercieel gezien hebben softwarebedrijven goede redenen om in te spelen op het ‘best-of-breed’ scenario. Cloudapplicaties richten zich veelal niet op het gehele bedrijfsproces, maar op één specifiek deelproces. De gedachte hiervan is dat je niet overal goed in kunt zijn. Een sterke focus op een deelproces is dan de beste manier om de markt te veroveren, klanten tevreden te houden en de competitie op afstand te houden. Bij een dergelijke strategie zijn sterke integratiemogelijkheden onontbeerlijk; je hebt elkaar nodig om een totaaloplossing voor de klant te kunnen bieden.

Flexibiliteit is het belangrijkste voordeel

cloud best of breed scenario

Doordat cloudoplossingen met meer dan één pakket koppelen, zijn er veel keuzemogelijkheden en kunnen de verschillende afdelingen binnen een bedrijf allemaal een stempel drukken op de uiteindelijke totaaloplossing. Het belangrijkste voordeel van het ‘best-of-breed’ zit hem duidelijk in de flexibiliteit: u hoeft niet direct alle keuzes vooraf te maken. Er kan per deelproces een keuze worden gemaakt en als de keuze in de praktijk niet bevalt, kan een andere cloudoplossing de plaats innemen zónder dat de rest van de organisatie daar last van heeft. Deze flexibiliteit, gecombineerd met de flexibiteit van de ‘pay-per-use’ licentiemodellen, maken best-of-breed scenario’s met cloudapplicaties zo aantrekkelijk.

De nadelen van Best-Of-Breed

Natuurlijk zijn er ook redenen om sceptisch te zijn over het best-of-breed scenario. De twee meest genoemde zijn:

  • Medewerkers werken met meerdere applicaties die ze allemaal onder de knie moeten krijgen.
  • De beschikbare data zijn opgeslagen in meerdere databases. Managementinformatie over het gehele proces is hierdoor moeilijker te verkrijgen.

In de praktijk blijkt het eerste bezwaar tot weinig problemen te leiden. Als gevolg van functiescheidingen is een medewerker vaak maar bij een paar deelprocessen betrokken en bij een aantal zijdelings. Bovendien besteden moderne oplossingen (die zich vaak in de cloud bevinden) veel tijd aan gebruikersvriendelijkheid, juist met als doel om zonder al te veel consultancy en trainingen nieuwe klanten te kunnen werven.

Het tweede argument is zeker valide. Als alle data zich in één database bevindt en, die ook nog op een locatie staat die rechtstreeks te benaderen is, kun je inderdaad makkelijker bij de data om managementinformatie te verzamelen. Maar ook hier gaan de ontwikkelingen snel: cloudapplicaties leveren ‘connectoren’ waarmee ze relevante, gemodelleerde data kunnen aanleveren aan tools als Microsoft Power BI, of aan een datawarehouse. Als je de data uit verschillende applicaties kunt verzamelen in een centrale database, kun je wel de gewenste rapportages maken.

Daarnaast is het maken van managementrapportages op een grote ‘all-in-one’ database niet zo makkelijk als het lijkt. De tabellen en de afhankelijkheden zijn in veel gevallen zo complex, dat er specialisten nodig zijn om van deze data betrouwbare managementinformatie te maken.

In de praktijk

Wij hebben zelf een cloudapplicatie op de markt gebracht. Deze applicatie richt zich op projectplanning (capaciteitsplanning), urenregistratie, factureren en projectmanagement. De afgelopen jaren hebben we steeds meer koppelingen met andere pakketten gemaakt en draaien we dus vaak in ‘best-of-breed’ scenario’s. Ten opzichte van onze vergelijkbare on-premise oplossing, hebben we de implementatietijd gehalveerd, hebben we een veel lagere supportdruk op de integratievlakken en kunnen we onze klanten, dankzij Microsoft Power BI, voorzien van moderne managementinformatie tegen lagere kosten. Wat ons betreft is ‘best-of-breed’ met cloudapplicaties dus zeker het winnende scenario.

Qics

Vanuit Qics zijn we continu bezig om software te ontwikkelen die zakelijke dienstverleners helpt om efficiënter te werken het inzicht te vergoten. Bezoek onze website voor meer informatie.

Tags: Accountancy

Blijf op de hoogte

Volg QicsMilestones

Niet overtuigd of niet het juiste moment? Wij publiceren regelmatig inspirerende blogs over efficiënter plannen, uren registreren en factureren. Laat je e-mailadres achter en je krijgt twee keer per maand een mailtje van ons!

Bezoekers vonden ons via

Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy