Accountancy, een samenspel van mensen, processen en technologie

Binnen de accountancy kan innoveren aardig wat uitdagingen met zich meebrengen. De processen zijn vaak al jarenlang hetzelfde, maar  wie succesvol wil blijven in de branche, zal niet aan innovatie ontkomen. Maar, hoe vlieg je dat aan? Het succes zit hem in het samenspel van mensen, processen en technologie.

Twee schiereilanden die samenkomen

De accountancybranche staat bekend als een relatief traditionele sector waarin innovatie niet altijd even gemakkelijk wordt omarmd. Accountancy en techniek waren lange tijd twee separate schiereilanden, die inmiddels behoorlijk naar elkaar toe beginnen te groeien. Net zoals in veel andere branches, was IT vooral een stafafdeling, gericht op applicatie- en werkplekbeheer. Nu zit IT veel meer in het hart van de organisatie en is het een essentieel onderdeel van je succes. Maar met een hippe technologie alleen ben je er niet.

Mensen, processen en technologie: alle drie even belangrijk

Binnen de accountancy zijn mensen met de juiste vakinhoudelijke kennis onmisbaar. Alleen zo kun je waarborgen dat je processen goed verlopen. Zo zorg je voor kwaliteit en efficiëntie. Pas als je dat op orde hebt, komt technologie om de hoek kijken. Technologie staat in dienst van de mens en de processen en zorgt voor de nodige inzichten. Het samenspel tussen mensen, processen en technologie is cruciaal, in de accountancy misschien nog wel meer dan in menig andere sector. Zonder één van deze drie componenten kan een accountancykantoor niet succesvol zijn.

De valkuil: je mist één van de drie componenten

Als één van deze drie componenten ontbreekt, dan gaat het mis. Stel je voor dat je goede mensen hebt en goede processen, maar geen technologie. Dan werk je inefficiënt en kun je minder doen met dezelfde mensen. Met goede mensen en goede technologie alleen, ben je er nog niet. Zonder processen heb je wat we noemen ‘geautomatiseerde chaos’. Automatisering mist dan zijn doel. En de laatste variant, goede technologie en goede processen, zonder de juiste mensen, is uiteraard ook geen succesformule voor kwaliteit en voor een goed lopend kantoor.

Het onderzoeken van verbeterpunten

Het is belangrijk om te onderzoeken op welk punt jouw accountancykantoor kan verbeteren. Is het tijd om te investeren in nieuwe technologie? Moeten de processen geoptimaliseerd worden? Of is het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe talenten? Door het samenspel tussen mensen, processen en technologie in kaart te brengen, kun je ervoor zorgen dat jouw accountancykantoor waar nodig innoveert en succesvol blijft.

Meer weten?

Ben jij op zoek naar een volwassen cloudoplossing voor capaciteitsplanning, urenregistratie, facturatie en projectvoortgang voor zakelijke dienstverleners? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van QicsMilestones. Met onze oplossing helpen wij je de juiste balans te vinden tussen mensen, processen en technologie. Zo kun je efficiënter werken en kosten besparen. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Overweeg je nieuwe software voor urenregistratie, facturatie, planning of projectmanagement, maar wil je je eerst eens oriënteren? Download dan onze eisen- en wensenlijst voor pakketselectie. Zo weet je zeker dat je op een gestructureerde manier bij verschillende softwareleveranciers informatie opvraagt en geen appels met peren vergelijkt.

Tags: Algemeen en accountancy

Blijf op de hoogte

Volg QicsMilestones

Niet overtuigd of niet het juiste moment? Wij publiceren regelmatig inspirerende blogs over efficiënter plannen, uren registreren en factureren. Laat je e-mailadres achter en je krijgt twee keer per maand een mailtje van ons!

Bezoekers vonden ons via

Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy