Een terugblik op een succesvol jaar

Wat zal het nieuwe jaar ons brengen? In ons vorig blog vertelde Mark Velthuijsen, technisch directeur bij Qics, wat hij verwacht van 2024 op het vlak van techniek. In dit blog bespreekt Daniël Aardoom, consultant bij Full Finance, dé dienstverlener voor de accountancysector, de belangrijkste trends die we specifiek binnen de branche kunnen verwachten in 2024.

1. Capaciteitsproblemen

OK, misschien niet een heel optimistisch punt om mee te beginnen, maar wel één die alle accountantskantoren zullen herkennen: het capaciteitsprobleem. Er is een overvloed aan werk en er zijn te weinig geschikte mensen om dat op te vangen. Dat gaat op korte termijn niet heel erg veranderen. Waar je voorheen een paar keer per jaar te maken had met piekmomenten, zoals tijdens de btw-aangiftemaanden, lijkt de werkdruk nu gedurende het hele jaar hoog te blijven.

2. Procesoptimalisatie

Niet getreurd, er gloort hoop aan de horizon voor wie daarvoor open staat: procesoptimalisatie. Elk kwartier tijdswinst dat je kunt behalen op een opdracht, is winst. Hoe efficiënter je werkt, hoe meer werk je kunt verrichten met dezelfde hoeveelheid mensen. Daarbij zijn twee uitdagingen. Ten eerste: elke verandering kost tijd. Ten tweede: als je iets verandert, moet je wel je mensen daarin meenemen en ook dat… kost tijd. Ons advies? Geef prioriteit aan het creëren van tijd voor verandering. Alleen zo kun je je efficiëntie en winstgevendheid vergroten.

3. Cloudcomputing

Mark schreef het al in zijn blog over techniek in 2024: er zijn nog steeds accountantskantoren die op on-premise-omgevingen of extern gehoste servers vertrouwen, maar dat zal niet lang meer duren. Wij doen veel pakketselectietrajecten en daarbinnen zien we een duidelijke trend richting de cloud. De cloud is de standaard en dat is ook waar softwareleveranciers hun volledige capaciteit op inzetten. De vraag is niet langer óf kantoren naar de cloud gaan migreren, maar wanneer. Het is hoog tijd om de overstap te maken en te profiteren van de voordelen van slimme cloudoplossingen, zoals QicsMilestones.

4. Artificial Intelligence (AI)

AI is een andere trend waar we in 2024 niet meer omheen kunnen, maar binnen accountantskantoren bestaat nog veel onduidelijkheid over de praktische toepassingen. Bovendien zijn er zorgen over de mogelijke risico's ervan. Deze zorgen zijn gerechtvaardigd en vereisen aandacht. Het is van essentieel belang om een goed beleid te ontwikkelen voor je als kantoor aan de slag gaat met AI. De Big Four zijn al jarenlang bezig met kunstmatige intelligentie, waarbij ze geavanceerde technologieën toepassen op hun data. Voor mkb-accountantskantoren is het lastig om daar op eigen kracht een vergelijkbare koers in te varen. Het kan het overwegen waard zijn om de samenwerking te zoeken met andere kantoren om expertise te delen. Ook dat houdt weer in dat medewerkers nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen en dat… juist: kost tijd. Toch is het de moeite waard hierin te investeren als je de kansen die het biedt, wilt benutten.

5. Toenemende regelgeving

In 2024 zal de voortdurende ontwikkeling van wet- en regelgeving voor aanzienlijk meer werk zorgen. Natuurlijk hebben we de reeds bestaande regelgeving met betrekking tot het opstellen en controleren van financiële informatie. Daarnaast vereisen EU-regels dat de grotere ondernemingen regelmatig rapporten publiceren over de sociale en milieurisico's waarmee ze worden geconfronteerd, evenals over hoe hun activiteiten invloed hebben op mensen en het milieu. Dat brengt weer extra werk met zich mee voor de accountants.

6. Verandering als constant proces

Zoals voor iedereen in toenemende mate geldt, zul je ook als accountantskantoor moeten wennen aan het feit dat verandering een gegeven is. Het is geen kwestie van begin 2024 ‘even’ wat dingen doorvoeren en dan weer een paar jaar rustig achterover zitten. Het is van belang om voortdurend de ontwikkelingen bij te houden, omdat de wereld om je heen voortdurend evolueert.

Over Full Finance Consultants

Full Finance Consultants is dé toonaangevende dienstverlener voor de accountancymarkt. Hun team van experts kent diverse specialisaties, variërend van ICT tot fiscale zaken. Full Finance Consultants biedt sinds 1999 vaktechnische en organisatorische ondersteuning aan accountants- en administratiekantoren.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe QicsMilestones, onze software voor urenregistratie, facturatie, planning of projectmanagement, kan bijdragen aan een succesvol 2024? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg.

Tags: Accountancy #Trends #2024

Blijf op de hoogte

Volg QicsMilestones

Niet overtuigd of niet het juiste moment? Wij publiceren regelmatig inspirerende blogs over efficiënter plannen, uren registreren en factureren. Laat je e-mailadres achter en je krijgt twee keer per maand een mailtje van ons!

Bezoekers vonden ons via

Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy