Waarom is best-of-breed beter dan een totaaloplossing?

Recent organiseerde Qics (leverancier planning, urenregistratie, facturatie en datawarehouse oplossingen) samen met Change to Comm (leverancier AuditCase en zustermij. van Caseware Nederland) een seminar op het Nederlandse kantoor van Microsoft met als thema: bent u als accountant klaar voor de toekomst? Tijdens dit seminar werd dieper ingezoomd op softwareoplossingen en –ontwikkelingen.

Eén van de sprekers (Henk Overbosch van Docco It-consultancy) ging in op de keuze tussen best-of-breed en totaaloplossingen.

Best-of-breed is, zoals u weet, een softwaresysteem bestaande uit modules van verschillende gespecialiseerde leveranciers. Iedere module past het beste bij de persoonlijke situatie van de gebruiker en/of organisatie.

Bij de vraag wat de beste keuze is, stelde Henk Overbosch de retorische vraag: kent u nog het warenhuis V&D? V&D had de ambitie om alles onder 1 dak aan te bieden (one-stop-shopping). Ze hadden van alles een beetje, maar van niets het meest onderscheidende of nieuwste. Zo is het feitelijk ook met leveranciers van totaalsystemen.

Henk Overbosch komt in zijn dagelijkse adviespraktijk bij heel veel accountantskantoren over de vloer en heeft nog nooit gezien dat een kantoor dat koos voor een totaaloplossing (zoals Unit4 of Afas), daarnaast ook niet met tenminste 5 tot 10 andere softwarepakketten van andere leveranciers werkte. Dat betekent dus dat feitelijk iedere accountantsorganisatie (ook de accountantsorganisaties die zeggen dat niet te willen) met een vorm van best-of-breed werkt.

Het grote voordeel van best-of-breed is dat iedere deeloplossing u de meeste functionaliteit biedt en dat u (veel) minder afhankelijk bent van 1 leverancier (de zogenaamde vendor lock-in, waarbij geldt dat als u eenmaal voor de totaaloplossing hebt gekozen, u er nooit meer vanaf komt of alleen tegenover erg hoge kosten). Het alom aangevoerde nadeel is dat de integratie tussen de deelsystemen minder goed is als bij een totaaloplossing, maar zoals gezegd: er zijn helemaal geen totaaloplossingen voor accountantskantoren (denk aan deelgebieden planning, urenregistratie en facturatie, rapport generatoren, web portals, fiscale pakketten, digitale werkprogramma’s, het digitaal meten van klanttevredenheid, vakstudienieuws, digitale gegevensuitwisseling, digitale dossiervorming etc.). Dat staat nog los van de vraag of die minder diepgaande integratie wel zo’n probleem vormt.

Daar komt bovendien bij dat het handjevol leveranciers van zogenaamde totaaloplossingen nieuwe technologische ontwikkelingen in een veel trager tempo (kunnen) vertalen naar de eigen software. Dat heeft te maken met een gebrek aan ontwikkelcapaciteit. Deze aanbieders schaken namelijk op vele borden (branches) tegelijk en hebben hun handen vol om op die borden alle schaakstukken in positie te houden, laat staan dat ze daarnaast nog voldoende capaciteit vrij kunnen spelen om de bestaande, technisch verouderde software volledig te herschrijven.

Een goed voorbeeld vormt de cloud. De oorspronkelijke marktleiders (zoals Unit 4, Exact, Afas en Alure) boeken hier nog weinig progressie. Exact timmert daarbij ogenschijnlijk het meest aan de weg, met haar oplossing Exact Online. Als je echter kijkt naar de deeloplossingen binnen Exact Online (bijvoorbeeld de PSA template voor urenregistratie en facturering), blijkt dat deze slechts heel beperkte functionaliteit bieden, waarmee accountantsorganisaties niet uit de voeten kunnen. Als dan ook nog blijkt dat gespecialiseerde, diepgaande oplossingen zoals QicsMilestones gewoon koppelen met de totaaloplossing en prijstechnisch goedkoper of in ieder geval niet duurder zijn, dan lijkt mij de keuze voor u eenvoudig.

Het is niet voor niets dat zelfs de wereldwijde marktleiders (Microsoft, Apple) hun eigen ecosystemen open zetten voor app-ontwikkelaars. Ze realiseren zich dat het ontwikkelpotentieel, de ontwikkelkracht en de creativiteit die zij daarmee aanboren, nooit kunnen worden geëvenaard door hun eigen medewerkers (zelfs al werken ze met meer dan honderdduizend mensen wereldwijd). De IT-leveranciers zelf hebben dus al lang de keuze voor best-of-breed gemaakt.

Tags: Accountancy ICT & Consultancy Algemeen

Blijf op de hoogte

Volg QicsMilestones

Niet overtuigd of niet het juiste moment? Wij publiceren regelmatig inspirerende blogs over efficiënter plannen, uren registreren en factureren. Laat je e-mailadres achter en je krijgt twee keer per maand een mailtje van ons!

Bezoekers vonden ons via

Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy