Qics' sprong voorwaarts. Een nieuw tijdperk in projectmanagement

Zoals je misschien al hebt opgevangen, hebben wij onze positie in de markt voor projectmanagementsoftware versterkt. In dit blog deelt Eddy Plasier waarom we doen wat we doen en wat we hiermee hopen te bereiken. Ook belicht hij de nieuwe mogelijkheden die deze uitbreiding met zich meebrengt voor onze klanten.

Investering Main Capital Partners in Qics

Inmiddels alweer ruim twee jaar geleden verwierf Main Capital Partners een meerderheidsbelang in Qics. Ons doel van de ‘buy-and-build’-strategie die we met Main uitvoeren is tweeledig. Enerzijds willen we onze oplossingen op de internationale markt introduceren. Anderzijds willen we de slagkracht hebben ons productaanbod uit te breiden en daarmee andere verticals te bedienen als vooraanstaande best-of-breed-speler.

Waarom buy-and-build

Als kleine best-of-breed-speler kun je je vaak maar concentreren op één specifieke doelgroep – in ons geval accountancy – met één product, binnen één land. Maar als je meer wilt bereiken, moet je ofwel dubbel zo hard werken of een andere onderneming overnemen, in Nederland of over de grens. Met onze buy-and-build-strategie willen we zowel organisch groeien, als door middel van overnames.

Focus op projectmanagementsofware

De wereld van overnames was een nieuwe tak van sport voor ons. Toen we samen met Main aan de slag gingen, zijn we eerst gaan onderzoeken wat er bij ons zou passen. Tijdens dat onderzoek werd duidelijk dat we ons willen focussen op projectmanagementsoftware. Onze eigen software, QicsMilestones, richt zich ook voor een deel op projectmanagement, maar dekt niet het hele spectrum. QicsMilestones richt zich vooral op het operationele aspect, het proces zelf, en dan met name de financiële afhandeling ervan. Het project is er al, met QicsMilestones kun je vervolgens je budgetten bewaken, plannen, uren verantwoorden en aan het eind van de rit facturen versturen. Er is ook software nodig om de projecten zelf aan te sturen. Dan moet je denken aan taken toewijzen aan verschillende personen, Gantt-charts maken om het werk in de tijd uit te zetten en het vastleggen van afhankelijkheden. Je kunt natuurlijk nóg een stap verder gaan, of een stap terug, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Het is namelijk ook belangrijk dat een project past binnen je strategie. Hoe groot je bedrijf ook is, je hebt altijd te maken met beperkte resources. Daarom is het belangrijk dat je die projecten kiest die het beste aansluiten bij je strategie.

Partners in project- en portfoliomanagement

We zijn vervolgens op zoek gegaan naar bedrijven die hierin actief zijn.Daarbij zijn we uitgekomen bij twee partijen: het Deense ProjectFlow en het Nederlandse Fortes. ProjectFlow biedt een intuïtieve tool voor Project- en Portfoliomanagement (PPM). Zij leggen echt de nadruk op het bewaken van projecten, het toewijzen van taken en het zorgen voor een goede verdeling van het werk. Fortes richt zich voornamelijk op strategisch portfoliomanagement en op ‘scaled agile’ Zij dekken dus het proces af vanaf idee tot realisatie: het begint met bepalen van welke projecten een bedrijf daarbij überhaupt moet gaan uitvoeren.

Projectondersteuning van A tot Z

Met QicsMilestones, in combinatie met wat deze twee partijen bieden, kunnen we organisaties van A tot Z ondersteunen bij hun projecten. Dat begint bij het nemen van beslissingen over het al dan niet starten van een project, het evalueren van de bijdrage ervan aan de strategie, het inschatten van de kosten en baten, het inplannen van de resources, het bewaken van de voortgang van de projecten tot aan het verzenden van facturen. Bovendien kunnen we zo ook organisaties bijstaan die interne projecten uitvoeren, zoals veranderprojecten, waarbij het factureren van uren niet van toepassing is of waarbij uren niet rechtstreeks aan een factuur worden gekoppeld. Deze organisaties hebben ook behoefte aan geschikte tools om dergelijke projecten effectief te beheren.

Uitbreiding van dienstverlening en expertise

Dit alles betekent niet alleen dat we onze aanwezigheid kunnen uitbreiden naar meerdere landen, maar ook dat we een bredere range aan sectoren kunnen bedienen. Naast onze focus op de accountancysector, waar we natuurlijk nog steeds volop aandacht aan besteden, zijn we nu ook aantrekkelijk voor bijvoorbeeld grotere ICT-bedrijven. Voor hen kunnen we een meerwaarde bieden doordat we niet alleen ondersteuning bieden bij de uitvoering van projecten, maar ook bij het opstellen van strategieën en het effectief beheren van projecten, waaronder het agile werken. Daarnaast kunnen wij onze uitgebreide expertise op het gebied van datawarehousing en analytics, inzetten om ook de klanten van Fortes en ProjectFlow te voorzien van hoogwaardige rapportages en analyses.

Een samensmelting van drie bedrijven

Hoewel we technisch gezien twee bedrijven overnemen, voelt het eerder als het samensmelten van drie entiteiten tot een nieuw bedrijf. We kunnen projecten nu veel breder ondersteunen dan we elk voor zich ooit hadden kunnen doen, én we kunnen onze activiteiten uitbreiden naar meerdere landen. Kortom: een win-win-win situatie voor alle betrokken partijen. Wil je meer weten over de verschillende oplossingen, check dan onze nieuwe website. Daar vind je alle ins en outs.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe onze nieuwe gecombineerde krachten jouw bedrijf naar nieuwe hoogten kunnen tillen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg.

Tags: Algemeen en accountancy

Blijf op de hoogte

Volg QicsMilestones

Niet overtuigd of niet het juiste moment? Wij publiceren regelmatig inspirerende blogs over efficiënter plannen, uren registreren en factureren. Laat je e-mailadres achter en je krijgt twee keer per maand een mailtje van ons!

Bezoekers vonden ons via

Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy