Techniek in 2024. Wat brengt het nieuwe jaar ons?

Nog 32 dagen en dan is het alweer 2024. Time flies when you’re having fun… Wat zal het nieuwe jaar voor ons in petto hebben? Wij hebben geen glazen bol – helaas –, maar gaan toch een poging wagen. In dit blog deelt Mark Velthuijsen, technisch directeur bij Qics, wat we komend jaar kunnen verwachten op het vlak van techniek.

1. Kunstmatige Intelligentie: slimmer en persoonlijker

Het zal niemand verbazen, maar AI gaat een steeds grotere rol spelen in ons leven. In sectoren als accountancy, juridisch advies en andere zakelijke dienstverlening zal het helpen routinematige taken te automatiseren, inzichten te genereren en samenwerking te bevorderen. Dat verbetert de efficiëntie, kwaliteit en innovatie van het werk, reduceert kosten en fouten en verhoogt de klanttevredenheid. Maar denk ook aan ontwikkelingen zoals Microsoft Copilot, een slimme assistent die je helpt meer te halen uit applicaties als Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Bovendien zullen we steeds meer intelligente applicaties tegenkomen waarbij traditionele interfaces vol menu's en knoppen plaatsmaken voor communicatie via spraak, video of augmented reality (AR). Ook bij Qics maken we dankbaar gebruik van een AI-bot. Voorheen bogen Eddy en Thessa zich maandelijks over onze releasenotes, vandaag de dag doet Jonathan dat voor ons, onze charmante AI-bot. 

2. Cybercriminaliteit: een kat-en-muisspel

Helaas zal ook cybercriminaliteit zich blijven ontwikkelen. AI kan niet alleen worden ingezet om sneller en beter risico's en kwetsbaarheden te analyseren, maar het kan ook cybercriminelen helpen nieuwe en nóg sluwere manieren te vinden om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. Dat resulteert in een constant kat-en-muisspel tussen beveiligingsexperts en hackers. Let the good guys win…

3. Online werken: niet meer weg te denken

Online werken en werken in de cloud is niet meer weg te denken. Bedrijven die nog niet zijn overgestapt, riskeren achter te raken op hun concurrenten. Uit een onderzoek van Eurostat blijkt dat in 2021 al 65 procent van de Nederlandse ondernemingen gebruik maakte van cloudcomputing. Hoewel dit hoger is dan het Europese gemiddelde van 41 procent, is er nog steeds een aanzienlijke groep bedrijven die deze overstap niet heeft gemaakt.

4. Data als sleutel tot succes

Het belang van data groeit. Het vermogen om bedrijfsinformatie te ontsluiten en om te zetten in waardevolle stuurinformatie is cruciaal om wendbaar te blijven en te kunnen innoveren. Dat die wendbaarheid belangrijk is, hoeven we inmiddels niemand meer uit te leggen. Daarom voorzien wij onze klanten van krachtige data-inzichten door middel van tools zoals Power BI en de dashboards van QicsMilestones. Zo kun je slimmere zakelijke beslissingen nemen op basis van gegevens.

5. Platformrevolutie

Grote bedrijfsapplicaties, zoals die van Microsoft en Salesforce, evolueren steeds meer naar een platform waarop het mogelijk is om aangepaste applicaties te bouwen. Dit is te danken aan de opkomst van low-code-ontwikkeling, waardoor teams en individuen in staat zijn om applicaties te ontwikkelen zonder uitgebreide programmeerkennis. Vaak staat één kernapplicatie centraal, zoals Microsoft Dynamics CRM, maar hieromheen kunnen medewerkers slimme tools bouwen voor specifieke bedrijfsbehoeften.

6. Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Een ander topic dat in 2024 aandacht zal krijgen, is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Hoewel dit topic op het eerste oog minder technisch lijkt, is niets minder waar: duurzaamheid en digitalisering gaan hand in hand. Bedrijven worden meer dan ooit beoordeeld op hun milieubeleid en maatschappelijke impact. Het is niet langer een keuze, maar steeds meer een vereiste om duurzaam en sociaal verantwoord te ondernemen.

Nieuwsgierig?

Voor nieuwjaarswensen is het misschien nog een beetje vroeg. Maar wil je nu alvast eens praten over hoe onze softwareoplossingen en diensten bijdragen aan een succesvol 2024? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg.

Tags: Algemeen en accountancy

Blijf op de hoogte

Volg QicsMilestones

Niet overtuigd of niet het juiste moment? Wij publiceren regelmatig inspirerende blogs over efficiënter plannen, uren registreren en factureren. Laat je e-mailadres achter en je krijgt twee keer per maand een mailtje van ons!

Bezoekers vonden ons via

Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy