De 4 trends voor 2023? Zo zien we bij Qics de toekomst

In 2022 zagen we een aantal ontwikkelingen. Zo stapten steeds meer accountantskantoren over naar de cloud, was er groeiende aandacht voor integraties door middel van API’s en werden data steeds belangrijker. In dit blog vertelt Eddy Plasier, directeur bij Qics, hoe hij denkt dat deze trends zich verder zullen ontwikkelen in 2023.

Natuurlijk ontwikkelen niet alle accountantskantoren zich in hetzelfde tempo en elk kantoor doorloopt de ontwikkelingen ook in fases, maar grofweg zien wij bij Qics de volgende vier belangrijke trends voor 2023.

1.  De gang naar de cloud is onomkeerbaar

Jarenlang werd er door een enkeling naarstig gezocht naar excuses om de overstap naar de cloud niet te hoeven maken: het zou niet veilig zijn, niet snel genoeg en wat als je geen – goede – internetverbinding hebt?! Vandaag de dag is iedereen wel overtuigd van de toegevoegde waarde van de cloud. Wie op dit moment de overstap naar een nieuwe IT-omgeving wil maken, zal niet meer voor een on-premise omgeving kiezen. De overstap naar de cloud kun je in één keer maken of stap voor stap, maar één ding is zeker: de gang naar de cloud gaat ook in 2023 onverminderd door.

2. Stroomlijnen van processen over applicaties heen

Er is steeds meer aandacht voor het stroomlijnen van processen over applicaties heen. Veel kantoren bouwen hun IT-omgeving op uit meerdere best-of-breed-applicaties. Het best passende CRM-pakket, het optimale salarispakket, het favoriete boekhoudpakket en het ideale urenregistratiesysteem, om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar vrijwel alle pakketten raken meerdere processen. Als je meerwerk voorziet, moet dat leiden tot een nieuwe offerte voor de klant. Dat betekent dat er een koppeling moet zijn vanuit je urenbewaking naar je CRM. Als werk uitloopt en iemand kan niet al zijn taken tijdig afronden, dan moet er iets gebeuren in het planningsproces en waarschijnlijk ook in het budgetteringsproces. Om processen te stroomlijnen over applicaties heen, moeten softwareleveranciers hun eigen software afstemmen met collega’s in de keten. Het uitwisselen van stamgegevens is vaak wel op orde, maar in de toekomst gaan we steeds meer zien dat ook processen op elkaar worden afgestemd. Zo gaat het hele kantoor naar een beter performanceniveau.

3. Data verzamelen in een centrale rapportage-omgeving

Als je maandelijks salariswerkzaamheden uitvoert voor een vaste abonnementsprijs, wil je natuurlijk weten wat de gemiddelde tijd is die je aan die abonnementen besteedt. Daarnaast wil je weten welke kosten ermee gepaard gaan en wat de opbrengsten zijn, per klant of per klantsegment. We zien dat er steeds meer tools komen die data uit verschillende bronnen samenvoegen.

4. Maak klanten onderdeel van de workflow

Behalve dat de processen van het eigen kantoor steeds verder worden geautomatiseerd, zien we dat er gaandeweg ook een rol voor de klant is weggelegd in de totale workflow. Als accountantskantoor voer je werk uit voor je klanten, maar soms moet de klant eerst iets uitvoeren voor jij weer verder kunt. Die taak kun je natuurlijk telefonisch of per e-mail overdragen, maar we zien steeds vaker dat daar geautomatiseerde workflows voor worden ingezet. Zo wordt de klant op een moderne manier geïnformeerd en kun je wachttijd slimmer besteden.

Wat betekenen deze trends voor jou als accountantskantoor?

Je zult zien dat je steeds meer kunt profiteren van de best practices van andere kantoren. Zo kun je bijvoorbeeld profiteren van de lessen van andere kantoren die hun processen stroomlijnen en data verzamelen in een centrale rapportage-omgeving. Door te leren van hun ervaringen met bepaalde tools kan ook jij in 2023 meer doen met minder mensen.

Nieuwsgierig?

Voor nu wensen we al onze klanten en andere relaties een prachtig 2023 waarin je de werkdruk onder controle weet te houden. Daar dragen wij natuurlijk graag aan bij met onze software voor urenregistratie, facturatie, planning of projectmanagement. Kennismaken? Het nieuwe jaar beginnen met een goed gesprek? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag op weg.

Tags: Algemeen en accountancy

Blijf op de hoogte

Volg QicsMilestones

Niet overtuigd of niet het juiste moment? Wij publiceren regelmatig inspirerende blogs over efficiënter plannen, uren registreren en factureren. Laat je e-mailadres achter en je krijgt twee keer per maand een mailtje van ons!

Bezoekers vonden ons via

Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy